Flere steder i vores kultur er mandens rejsning et symbol på maskulinitet og mandighed. Da 21.394 mænd blev spurgt, havde 18,1% af de 45-54-årige potentielt udredningskrævende rejsningsbesvær (Projekt Sexus.) Det tal stiger yderligere med alderen. Det er altså ikke et ualmindeligt problem, det er bare flere steder forbundet med tabu at tale om det. Det kan have store og alvorlige konsekvenser for hans følelse af selvværd, og mange oplever, at de over tid udvikler depressive tendenser, bliver triste eller trækker sig i sociale sammenhænge og fra parforholdet.
Mænd og kvinders motivation til at indgå i seksuelle aktiviteter er de samme; at få og give kærlighed og omsorg, at opnå følelsesmæssig nærhed og at udvikle og forbedre forholdet. De behov ændrer sig ikke, fordi der opstår et rejsningproblem. Det kan være begyndelsen på en negativ spiral for selvværdet og følelsen af at mangle en dimension, der er essentiel for velvære, sundhed og trivsel både for manden, men også hans partner.
Kvinder har i mange tilfælde flere ord til at beskrive deres følelsesliv og mentale tilstand, hvor mænd ofte bruger det fysiske nærvær og seksualiteten til at vise og mærke samhørighed og opnå tæt forbindelse med deres partner. Når dette så ikke fungerer, kan manden føle sig utilstrækkelig eller ensom. Han mangler den inderlige intimitet og sammensmeltning, som er noget af det, man i en tæt relation giver til hinanden og som for nogen mænd er måden at kommunikere og modtage følelser.
Begreber som “den kloge penis” eller “penisvisdom” kommer sig af, at der ved rejsningsproblemer ofte er en årsag, som ikke umiddelbart er tydelig. Rejsningsproblemet kan være kroppens måde at gøre opmærksom på, at noget er galt. Rejsningsproblemer kan være komplekse, fordi det både kan være biologisk, psykisk eller socialt betinget. Det er nødvendigt først at klarlægge biologien for at se på, om der er en kropslig/fysiologisk årsag til problemet. Samtidig har psyken stor indflydelse på rejsningsevnen. Hvordan er stemningslejet, og selvværdet generelt? Er der sket noget i parforholdet eller på arbejdspladsen? Er der bekymringer, stress eller negative erfaringer med sex, som kan forklare den manglende rejsning? Parforholdet kan over en længere periode være udfordret af opgaveløsning, børn og dårlig kommunikation, så måske er seksualiteten og intimiteten ikke fulgt med udviklingen i livet generelt. Seksualiteten er flydende og foranderlig lige som livet, og det er derfor vigtigt i et parforhold jævnligt at “tjekke ind” hos hinanden og se på eventuelle forskellige tændingsmønstre, drømme og lyster.
Mange rejsningsproblematikker kan der gøres noget ved. Første skridt er at tale om det.
Roskilde:
Ro’s Kilde Helsecenter
Vindingevej 34E
4000 Roskilde
Viby Sj.
Sundhedshuset Viby Sj.
Grønningen 9, 4130 Viby Sjælland.
(Ca. 300m fra stationen.)